Tvättstugan, trivsel och ordningsregler

Tvättstugan


Tvättstugor är gemensamma utrymmen som används av många och tyvärr uppstår många konflikter just angående tvättstugan.


Vi har därför sammaställt lite ordningsregler för tvättstugan. Nedan finns även en broschyr med lite riktlinjer och checklistor framtagna av Fastighetsägarna.


I den här broschyren får du några användbara
tips hur tvättiden blir en trevlig stund både för dig själv och för andra.

Ordningsregler tvättstugan


Bokning av tvättstugan sker i Aptussystemet via tavlan i trapphuset, dator eller appen. Vi har just nu på prov att man kan boka tvättstugan 2 gånger per vecka och 5 tillfällen totalt framåt i tiden. Har man bokat 5 tillfällen går det alltså inte att boka något mer innan man har använt eller avbokat en tid.  Skulle det visa sig att ni hyresgäster tycker att det är väldigt svårt att få tag i en tvättid kommer vi minska ner antalet till 1 tvättid per vecka igen. Hoppas ni har förståelse för detta.


Dörren till tvättstugan går att öppna med din tagg när det är din bokade tid och då har man tillgång/åtkomst till torkrummet en timma efter att tvättiden är slut. Tvättar man utanför sin bokade tid så finns det risk att någon stänger dörren varpå man inte kan komma in till sin tvätt igen. Är man klar tidigare så finns möjligheten att avboka sin tid, på tavlan eller via appen/datorn, och då har någon annan möjlighet att boka tiden för att få tillgång till den sista timmen eller liknande. Då har man tillgång med sin egen tagg.


Outnyttjat tvättid räknas om man inte har låst upp med sin tagg inom de första 30 minuterna av tvättiden. Då släpps bokningen och det öppnar upp för någon annan att boka den tvättiden. Återigen en anledning att det är viktigt att man låser upp dörren med sin tagg när man ska påbörja sin tvättid. Samt att man stänger dörren efter ens tid är slut.


Uppstår fel på maskin så meddela detta genast till Fastighetsägarna Service. Då kan maskinen
snabbt repareras. Sätt gärna upp en lapp på den trasiga maskinen att service är beställd.

Tvättstugan är enbart avsedd för hyresgästernas tvätt. Det är därför Ej tillåtet att tvätta åt vänner och bekanta.

Kontrollera före tvätten att inga lösa föremål finns med i kläderna. Nålar, spikar, mynt, leksaker samt andra små saker kan lätt skada maskinerna och göra dem oanvändbara.
Bygel-bh skall antingen handtvättas eller tvättas i tvättpåse. En stor del av de fel som uppstår på tvättmaskinerna beror på att byglar lossnar från bh och fastnar i maskinerna.


Det är inte tillåtet att tvätta mattor, filtar, oljiga arbetskläder eller liknande i tvättmaskinerna. Ni får inte heller använda maskinerna till att färga kläder eller annat.


Ni använder tvättmaskinen på egen risk. Om något blir skadat eller försvinner ersätts inte detta av hyresvärden.

Städning, det är viktigt att man städar av tvättstugan efter sig så att man lämnar det så som man vill att det ska vara när man kommer till tvättstugan. Det inkluderar även att kolla tvättmedelsfack, luddfilter samt tvättho.

Se även checklistan gällande städning som är hämtad från Fastighetsägarnas hemsida. Denna finner du här ovan.


Sortering av sopor, alla ska ta med sina egna plast- och pappersförpackningar och sorterar dom tillsammans med sina andra förpackningar till avsedd återvinningsstation. Sopkorgarna i tvättstugorna är endast avsedda för damm och ludd m.m. de ska bara innehålla brännbara sopor.


Något att också tänka på är att välja parfymfritt tvättmedel och sköljmedel då det finns många människor med astma, allergier och kemisk intolerans(MCS) som är särskilt utsatta. Parfym består till 95-100% av syntetiska kemikalier och kan ge symptom hos alla. Huvudvärk, trötthet och illamående är vanliga symptom. 


Lämna HUVUDSTRÖMBRYTARNA PÅSLAGNA samt VATTENKRANARNA till tvättmaskinerna ÖPPNA.


Trivsel- och

ordningsregler

Trappuppgångar och hissar
Pga brandsäkerheten skall trappuppgångar och hissar hållas fria från personliga föremål, t ex möbler, blommor, cyklar, dörrmattor och barnvagnar. Även förrådsgångarna skall hållas
fria från föremål och de tilldelade förråden skall användas. Det finns barnvagnsförråd i källarvåningen.


Cykelrum
Cykelförråd finns i källaren.


Soprum
Sopkärlen finner du mellan husen, i dessa kan du kasta brännbart, kompost samt tidningar. Övriga sopor sorteras och tas med till en miljöstation. För anvisningar gällande sortering och miljöstationer se www.uppsalavatten.se


Grovsopor ansvarar hyresgästen för själv och ser till att det kommer till återvinningen. Skulle detta inte följas kommer vi försöka härleda de felslängda soporna till hyresgäst som får betala för bortforsling.


För vår miljös skull – sortera så mycket som möjligt av era sopor.


Balkongerna
Balkonger är visserligen inte gemensamma men det är en väsentlig del av husens fasad. Det är därför viktigt att man ordnar så att balkonger är trevliga inte bara för den som använder dem utan även ser trevliga ut för dem som passerar. Självklart förvaras inte sopor där. Det är också viktigt att under vintertid hålla balkongen ren från snö så att inte grannar i lägenheten under vållas olägenhet när det börjar tina. Det är förbjudet att mata fåglar från balkongen.


Innergården/Entréer
För att det skall vara trevligare att vistas på innergården och vid entréer skall området hållas rent från cigarettfimpar och annat skräp. Det är viktigt att alla hjälps åt att hålla detta. Ett rökförbud gäller vid entréerna till fastigheten.


Innergården är ingen rastplats för våra husdjur. Se därför till att hålla djuren kopplade så de inte t ex gräver i rabatterna eller utför sina behov på området. Skall man grilla på innergården är det viktigt att man tar reda på grillen efter sig och att den ställs undan vintertid.


Hänsyn till andra
Gemensamma regler underlättar och minskar risken för konflikter. Reglerna finns för att öka trivseln och säkerheten för alla boende i husen därför är vi tacksamma om dessa efterlevs i så hög grad som möjligt.